יציאות אצל התינוק (ולמעשה גם אצלנו) הן סממן למערכת עיכול תקינה, ספיגה טובה של האוכל, בריאות וחיוניות. אצל תינוקות, גוון הקקי יכול להשתנות מדי יום ולהפתיע במגוון של צבעים: שחור, צהוב, ירוק, חום ואפילו לבן או אפור. מעקב אחרי המרקם והצבע של הצואה, כמו גם שימת לב לשינויים נוספים, יכולים לסייע בזיהוי בעיות בזמן ובטיפול בהן.
מה מרמז צבע הקקי על השלבים הפיזיולוגיים של התינוק?
הקקי הראשון: מקוניום (צבע צואה כהה עד שחור כהה)
לאחר הלידה, הקקי הראשון של התינוק נקרא "מקוניום", צבעו כהה מאוד עד שחור ומרקמו צמיגי כזפת - זה תקין. התינוק אמור לעשות את היציאה הראשונה תוך 48 שעות מהלידה, ובתוך 2-3 ימים המקוניום יעלם בהדרגה ויפנה את מקומו ליציאות הרגילות שאנו מכירים. זהו תהליך טבעי של הסרת חומרים לא נחוצים מהגוף.
קשת של צבעים בקקי של התינוק נחשב לדבר נורמלי
בתקופה הראשונה, אחרי שהמקוניום נעלם, צבע הצואה הופך ירקרק, בהמשך הופך לצהוב חרדל, ובהדרגה לצבע חום. אלו שינויים נהדרים שמספרים לנו כיצד מערכת העיכול של התינוק מתאימה את עצמה לסביבה החדשה ולמזון החדש שלו.
האם יש הבדל במראה בין קקי של תינוק היונק באופן בלעדי לבין קקי של תינוק הניזון מתמ"ל?
כן. אפשר לראות הבדלים במרקם, בתדירות וכמובן גם בצבע.
תינוקות יונקים עושים קקי בתדירות גבוהה יותר והקקי שלהם נוזלי יותר ובגוון חרדלי בהיר עם גרגירים. אצל תינוקות הניזונים מתמ"ל צבע הצואה יהיה חום יותר.
איך יודעים אם התינוק סובל מעצירות?
תינוקות יכולים לעשות קקי, בין 0 ל-12 פעמים ביום, כך שאפילו יציאה אחת לשבוע יכולה לשקף מצב תקין ולא להיחשב לעצירות. כל תינוק הוא ייחודי ויכול להפיק כמויות שונות של קקי. אך אם יש עצירות או יציאות רבות מדי, כדאי להיות זהירים ולהתייעץ עם רופא.
בנוסף לתדירות ולמראה הצואה, שימו לב אם התינוק נראה סובל ומתאמץ בזמן עשיית הקקי – זוהי אינדיקציה חשובה לגבי עצירות.
איך יודעים אם זה שלשול?
חשוב לשים לב – לאחר הלידה הצואה היא גרגירית, ובהמשך עם התפתחות התינוק הצואה הופכת למרקם משחתי. יש לשים לב שהצואה אינה במרקם נוזלי מדי ווודאי שלא שלשולים – שהם מרקם מימי ודליל.
בשלשול אצל תינוקות יש איבוד נוזלים ועל מנת למנוע התייבשות חשוב להקפיד על מתן נוזלים. התייבשות מסוכנת בעיקר אצל תינוקות, משום שגופם מאבד נוזלים ומלחים החשובים לתפקודו. לכן, מלבד בדיקה אצל הרופא חשוב מאד להקפיד שהתינוק ישתה מספיק נוזלים. אם התינוק מתחת לגיל חצי שנה יש לאפשר לתינוק לינוק יותר או אם ניזון מתמ"ל, כדאי לתת תוספת.
מה לגבי ריח הקקי של התינוק?
כפי שצבע הקקי של התינוק משתנה, כך גם הריח שלו. שניהם קשורים לשלב ההתפתחותי של התינוק ולתזונה שלו.
שינויים בתזונה = שינויים בקקי
עם התפתחות התינוק והשינויים בתזונה שלו, יתכן ותבחינו בשינוי לא רק בצבע, אלא גם בריח הקקי. למשל, בשלבים שונים של ההנקה, כשנשלב תמ"ל בתזונת התינוק או כשנתחיל לתת מוצקים מסוגים שונים.
לסיכום,
הקקי שלנו הוא אינדיקציה לתפקוד תקין של מערכת העיכול וגם מערכות נוספות בגוף. אצל התינוקות היציאות משתנות הרבה במהלך החודשים הראשונים לחיים – וזהו מצב תקין לחלוטין. כל שינוי פתאומי (כמו צבע, מרקם, תדירות הצואה) שמלווה בתסמינים אחרים המחשידים את ההורה מצריך בדיקה רפואית של רופא/ת ילדים.