דלג לתפריט ראשי(מקש קיצור 1) דלג לתוכן(מקש קיצור 2) דלג לתפריט תחתון(מקש קיצור 3)דלג למפת אתר (מקש קיצור 4)
יד של פעוט ולצידה בקבוק

מערכת העיכול בחודשי החיים הראשונים

בחודשים הראשונים לחייו של התינוק לומדים אנו להכיר אותו, לזהות את צרכיו ולמלא אותם עד כמה שניתן. ההתחלה מלווה בהתמודדויות חדשות שטרם הכרנו. יד ביד עם התינוק אנחנו עוברים איתו כל שלב בהתפתחות. מערכות רבות מתפתחות וגדלות בגופו של התינוק ובניהם מערכת העיכול. לעיתים תקופה זו תלווה בכל מיני תופעות. אספנו עבורכם כמה מהן על מנת לנסות ולהבין כיצד ניתן להקל על התינוק:

בכי

ראשית ודאו שלתינוק חיתול יבש, טמפרטורת החדר נכונה ואם הוא אינו רעב או עייף. הרימו את תינוקכם, שאו אותו על הידיים והעניקו לו את מלוא תשומת הלב...

לעיתים גם אם ממלאים את כל אלה והתינוק עדיין בוכה חשוב לנסות לאפיין את הבכי: 

• האם הוא בשעות קבועות?  - יתכן ותינוקכם סובל מקוליק/גזים – ראה גזים

• האם הוא קשור לאוכל? האם אחרי כל ארוחה? האם יש תופעות נוספות כמו פריחה?הקאות? כאבי בטן?אולי פליטות? – פני לבירור אצל רופאך לשלול רגישות/אלרגיה/ריפלוקס. 

• האם זה בכי אצל תינוק שלא אופייני לו לבכות? האם יש תופעות נוספות כמו חום או הקאות? – בדיקת רופא

גזים
בחדשי החיים הראשונים מערכת העיכול מתפתחת, תקופה שלעיתים מלווה בכאבי בטן, גזים/קוליק ואי נוחות בטנית. כיצד נסייע להם?

• החזיקו את תינוקכם בתנוחת ערסול, העניקו לו חום ותשומת לב ונסו לגרום לו לבכות פחות. הבכי עלול להחמיר את הקוליק בגלל בליעת אויר ויצירת גזים במערכת העיכול.

• ניתן להחזיק את התינוק כשהוא מונח על הבטן על זרועותיכם, ולעסות את גבו: המגע עשוי להרגיע. לעתים המוצץ יכול לעזור.

• אין להאכיל את התינוק בזמן הבכי, אם זה לא זמן הארוחה, ריבוי מזון במערכת העיכול יכול להחריף את הקוליק.

• אמבט חמים או עיסוי בכפות הרגליים יכול לעזור.

• עד כה אין הוכחות חד משמעיות בספרות הרפואית לאפקטיביות כל התכשירים הנפוצים להרגעת קוליק או לסוגי תה צמחים למיניהם.

• יתכן וקיימת רגישות ללקטוז (סוכר החלב המצוי גם בחלב אם ) רגישות זו נובעת מכמות מופחתת של אנזים הלקטאז שאמור לפרק את הלקטוז במעי. לקטוז שאינו מפורק ומצטבר במעי יכול לגרום לגזים ואי נוחות. באם תינוקך ניזון מתרכובת מזון לתינוקות, יש מקום להתייעץ עם הרופא המטפל בדבר מעבר למטרנה אקסטרה קר קומפורט דל לקטוז לתקופת זמן. 

לאחרונה פורסמו *מחקרים חדשים המוכיחים יעילותו של החיידק הפרוביוטי לקטובצילוס ראוטרי, הקיים באופן טבעי במעי של תינוקות יונקים ובחלב אם -  גם בהקלה על תופעות הקוליק והפחתת זמן בכי יומי בתינוקות עם קוליק (גזים ) תוך כשבוע מתחילת השימוש , בתינוקות שקיבלו בהזנתם את הראוטרי ההשפעה המיטיבה נראתה כבר לאחר שבוע של צריכה.

מטרנה אקסטרה קר קומפורט, הינו תמ"ל בעל הרכב קל לעיכול דל לקטוז והיחיד המכיל גם את חיידק הראורטי אשר הוכח במחקרים כמפחית זמן בכי יומי בכ70%

בכל מקרה, היו סבלנים ורגועים עד כמה שאפשר ובכך תנסכו תחושת ביטחון ורוגע גם בתינוקכם. חשוב לזכור שהמצב הוא זמני ותקופה זו  תסתיים. 

פליטות
פליטות הן למעשה עליית תוכן קיבתי חזרה במעלה הושט. לרוב הדבר נובע מאי בשלות השריר שמהווה כסוגר בין הושט לקיבה שתפקידו למנוע את חזרת המזון למעלה ולאפשר את המשך תנועתו לאורך מערכת העיכול. זוהי תופעה שכיחה בקרב תינוקות בחודשי החיים הראשונים ולרוב חולפת לאחר מספר חודשים. 

אך כאן חשובה מאוד ערנותם של ההורים לנושא. תינוק פולט שרגוע לאחר ארוחות ועולה במשקל – לרוב הפליטות יחלפו ללא שום טיפול. אך במידה וכמות הפליטות מוגברת, הילד אינו עולה במשקל או שיש חשש להקאה יש להיוועץ עם הרופא על מנת להתאים טיפול מתאים. 

כיצד נקל על התינוק?

• האכילו את התינוק בתנועה אנכית ככל שניתן.

• דאגו שישחרר אויר (גרפס) לאחר הארוחה –  ישנם תינוקות שיצטרכו הפוגה תוך כדי ארוחה, הוצאת אויר והמשכת הארוחה.

• אל תשכיבו אותו לאחר הארוחה אלא בזוית של 30-45 מעלות או לחילופין  החזיקו אותו זקוף במנשא/על הידיים.

• השתדלו להימנע מפעילות ישר אחרי האכלה.

• במידה וניתנה הנחיה רפואית אפשר לשלב דייסה שמסמיכה את הארוחה או לבחור בתחליף חלב-תמ"ל המיועד לכך.

סוגי יציאות
מערכת העיכול שונה בין תינוק לתינוק ומושפעת מגורמים שונים כגון בשלות מערכת העיכול, סוג תזונתו ובהתאם לכך גם מרקם היציאות ותדירותן. הגדרת יציאה תקינה היא כזו המופיעה לאחר כל ארוחה או לחילופין גם יכולה להופיע אחת לכמה ימים, כל עוד מרקמה רך.

מתי יש להיוועץ עם גורם רפואי?

עצירות – עצירות מתבטאת במרקם - כאשר מרקם הצואה יבש, קשה ובצורת עיגולים קטנים.

מה ניתן לעשות?

• ראשית יש להיוועץ עם הרופא המטפל על מנת לשלול רגישות למזון ולקבל חוות דעת וטיפול מתאים.

• אם הינך מניקה – הקפידי על שתיית נוזלים, אם לא – בדקי שבתחליף החלב-תמ"ל קיים שמן הבטאפלמיטט שהוכח במחקרים כתורם ליציאות רכות יותר ורכיב ה- GOS (סיבים פרה ביוטים) גם כן יכול לסייע. במידה והינך מחליטה לשנות מתחליף חלב-תמ"ל אחר למשנהו – עשי זו בהדרגה.

• ניתן לשלב מים בתפריטו של התינוק ברגע שמתחילים עם מוצקים, המסייעים לפעילות המעיים.

• כמו כן שלבי במידה פירות, ירקות ודייסות העשירות בסיבים (דייסות – עד פעמיים ביממה, סולת, 8 דגנים) בתפריט. סיבים תזונתיים מגבירים את תנועתיות מערכת העיכול ומגדילים את נפח הצואה. (ניתן לשלב החל משלב החשיפה למוצקים)

• ניתן לנסות לשלב עגבנייה מרוסקת עם שמן זית, מיץ שזיפים (השריית שזיפים במים רותחים וקירורם) חל מגיל 4 חודשים.

• בחני אם עשית שינויים או דברים חדשים בתזונת תינוקך – לדוג' האם לאחרונה התחלת את טיפות הברזל? האם התחלת מוצקים? אלו יכולים לשנות את מרקם, צבע ונפח הצואה..

• לעיתים אמבט חמים, עיסוי בכפות הרגליים ותנועות סיבוביות של רגלי התינוק לעבר הבטן יכולים לעזור. חשוב לציין שאסור בתכלית האיסור "לעזור" לתינוק באמצעות גירוי פי הטבעת עם אמצעי כלשהו חיצוני – הדבר גורם להחלשת השריר ובכך בעצם עלול לפגום ביכולת שריר זה לתפקד בצורה נורמלית ותקינה.

שלשול – יציאה מימית/נוזלית. חשוב להגדיר שיציאה תקינה מוגדרת ככזו לאחר כל ארוחה או אפילו אחת לכמה ימים. החשוב הוא המרקם – תקין הינו רך עד משחתי. יש לציין שכאשר התינוק אוכל כבר מוצקים הצואה יכולה להתקשות ולהיות כבר בצורת גללים אך יחד עם זאת עדיין רכה.

• ראשית יש להיוועץ עם הרופא המטפל מהו הרקע לשלשול (חיידקי/ ויראלי, אלרגיה, אי סבילות ללקטוז, שיניים ועוד), האם מלווה בתופעות נוספות כמו חום, האם הוא רירי וכמה זמן הוא נמשך. בהתאם לממצאים הרופא מחליט על טיפול מתאים.

• במידה והשלשול מס' ימים בלבד – לרוב לא משנים את התזונה, חשוב להקפיד על שתיית נוזלים.

אלרגיות למזון – שכיחות האלרגיה למזון בקרב תינוקות וילדים מוערכת ב- 2%-8%. כנראה שהשכיחות הגבוהה של אלרגיה למזון בילדים קשורה בגורמים שונים כגון : חוסר בשלות של מערכת החיסון וחוסר בשלות של מערכת העיכול הגורמת לחדירות גבוהה של אלרגנים דרך רירית המעי. חשוב להבדיל בין תגובה אלרגית המערבת את מערכת החיסון לבין לרגישות למזון שאינה קשורה למערכת החיסון אך יכולה לגרום לתסמינים דומים (כדוגמת אלרגיה לחלבון פרה מול אי סבילות ללקטוז). 

תגובה אלרגית עלולה להופיע תוך דקות ספורות לאחר אכילת המזון וגם שעות ואפילו כמה ימים לאחר מכן. הסימנים יכולים להופיע ממערכת העיכול – הקאות, שלשולים, יציאות דמיות, פריחה פריחה בעור , בצקת ובמערכת הנשימה – שיעול, צפצופים ונזלת. בכל מקרה של הופעת אחד מהסימנים הללו – הפסיקי את המזון ופני לרופא. 

מזונות בעלי פוטנציאל אלרגני גבוה: חלב פרה, ביצים, בוטנים, אגוזים, שומשום ודגים. קיימים גם מקרים ספורים של אלרגיה לסויה, דגנים, כוסמת ופירות טרופים כמו קיווי ומנגו. רוב האלרגיות לביצים, חלב פרה, סויה וחיטה חולפות עד גיל 3 שנים (פרט למקרים של צליאק). לעומת זאת אלרגיה לבוטנים, שומשום, אגוזים, דגים ופירות ים נוטות להישאר לכל החיים. אין להוציא מזונות בעלי פוטנציאל אלרגני גבוה מתפריטן של נשים הרות או מניקות. הגבלות אלו נמצאו כלא יעילות בהפחתת אלרגיה לתינוקות. בנוסף ניתן לחשוף ולהוסיף לתפריט התינוק מזונות בעלי פוטנציאל אלרגני גבוה (בוטנים, ביצים, דגים ושומשום), כמובן במרקם המתאים החל מגיל 6 חודשים. דחייה של הוספת מזונות אלו לתפריט אינה עוזרת בהורדת שכיחות של מחלות אלרגיות.

  • חשיפה לגלוטן – על פי המלצות משרד הבריאות, החשיפה לגלוטן באוכלוסיה הכללית וגם באוכלוסיות בסיכון לצליאק, תעשה בדומה להמלצות להזנה משלימה (בסביבות גיל חצי שנה ולא לפני גיל 4 חודשים).

אלרגיה לחלבון פרה: האלרגיה השכיחה ביותר בקרב תינוקות. לרוב תעבור בין גילאי שנה-שנתיים. חשוב לפנות לרופא על מנת לאבחן את האלרגיה ולהתאים סוג מזון רלבנטי -  תמ"ל על בסיס הידרוליזט של חלבון קזאין או Whey– תמ"ל חלבי לכל דבר אך החלבון בו מפורק חלקית וכך הגוף אינו מגיב אליו בתגובה אלרגית או תמ"ל על בסיס צמחי - סויה.

אי סבילות ללקטוז – לקטוז הינו דו סוכר החלב. פירוקו ליחידות הקטנות יותר – גלוקוז וגלקטוז -  אשר מועברות לתאים/לגוף לאנרגיה נעשה באמצעות האנזים לקטאז אשר מופרש במעי. חסר מלא או חלקי באנזים עלול להוביל לאי יכולת הלקטוז להתפרק במעי הדק, כך שהוא ימשיך לנוע במערכת העיכול לעבר המעי הגס ושם יותסס ע"י חיידקים. ואז תופעות אשר נוכל לראות יהיו גזים, כאבי בטן ושלשולים. חסר מלא/חלקי של האנזים יכול לנבוע ממס' סיבות:

1. מולד – כלומר התינוק נולד ללא האנזים. נדיר מאוד. במצב כזה גם יתקשה לעכל חלב אם. 

2. סיבה גנטית – מתפתח במהלך הילדות.

3. כתוצאה של פגיעה ברירית המעי ובכך פחות אנזים מיוצר כמו בשלשול ממושך. מצב זמני עד שהרירית משתקמת.

4. התפתחותי – לתינוקות פגים עם חוסר בשלות במערכת העיכול.

במידה וקיימת רגישות ללקטוז יש לבחור בתמ"ל חלבי ללא פחמימת הלקטוז. כמו כן אם תינוקך בשלב המעבר למוצקים ניתן לבחור במוצרי חלב דלים בלקטוז כגון קוטג', גבינה צהובה, יוגורט וחלב דל לקטוז מגיל שנה ואילך.חשוב  להקפיד שמוצרי חלב לא יהוו חלק עיקרי בתפריט בשל היותם דלים בברזל.

גם התינוק שלך סובל מגזים? נסי את מטרנה אקסטרה קר קומפורט. לקבלת קופון התנסות לחצי כאן

References*
Savino F et al. Lactobacillus reuteri DSM 17 938 in Infantile Colic: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trail. Pediatrics 2010;126:e526-e533.

Szajewska H, Gyrczuk E, Horvath A: Lactobacillus reuteri DSM 17938 for the management of Infantile Colic in breastfed infants: A Randomized, Double Blind, Placebo-controlled Trail. Journal of Pediattrics. Sept 14, 2012 

 

תקריב על האזור הקדמי של חיתול התינוק כולל אזור הבטן
{**}