חשוב לסייג ולהגיד ששינויים אלו צריכים להתרחש כאשר אנחנו כהורים פנוים רגשית ופיזית לכך וכך גם התינוק. שימו לב לסימני המוכנות ואל תאיצו בתהליך אם זה עדיין לא הזמן המתאים. ובמידה ואתם חשים שהשגרה (אמנם החדשה) אינה מהווה קרקע נינוחה לתהליך - אז חכו. אך אם כן החלטתם להתחיל את שלב החשיפה למוצקים - יש להיצמד להנחיות המקצועיות ואם יש ספק או שאלות אל תהססו להתייעץ איתנו או עם רופא הילדים שלכם, אחות טיפת חלב או דיאטנית ילדים.
לפי המלצות משרד הבריאות, המעבר למזונות משלימים צריך להיעשות מגיל חצי שנה ,בהדרגה, תוך המשך הנקה או תמ"ל, בהתאם לסימני מוכנות התפתחותיים של התינוק.
מתי מתחילים?
בגיל 6 חודשים ניתן להציע מזונות מוצקים באופן הדרגתי, בכמויות קטנות, בתנאי שהתינוק מראה סימני מוכנות התפתחותיים.
כמויות המזון תגדלנה בהדרגה, עד להגעה לכמות המתאימה לארוחה. רצוי להתייעץ עם אחות טיפת חלב ועם רופא הילדים באשר למועד המדויק עבור תינוקך.
מהם סימני מוכנות לאוכל?
יכולת להישאר במצב ישיבה תוך החזקת ראש יציבה, סקרנות והתעניינות באוכל, הושטת יד לאוכל, היעלמות רפלקס דחיקת הלשון ועוד.
הוספת מזונות לתפריט התינוק נחוצה למטרות תזונתיות והתפתחותיות: מאפשרת את המעבר ממזון נוזלי למוצק, הכרת טעמים ומרקמים חדשים ולימוד מעבר לאכילה בכפית (גלגול לשון, מיומנויות בליעה, תאום בין עין ליד).
איך מתחילים בטעימות לתינוק?
יש להכיר כל מזון בנפרד, בהדרגה, בשעות הבוקר, למשך 3 ימים על מנת לשלול רגישות או אלרגיה. במידה ומופיעים שלשול, חום, פריחה, אודם או הקאות הפסיקי את השימוש ופני לרופא.
יש לבשל את המזון.
השתמשו בכפית מותאמת לתינוקות או אפילו באצבעות. מגע החמים לעיתים יתקבל בצורה טובה יותר אצל התינוק.
מתי לנסות להתחיל?
יש לכבד את תגובת התינוק למזון חדש, לא בכוח ובטח שלא במניפולציות. חשוב שתהיה אווירה רגועה ללא הסחות דעת על מנת שהחוויה תיזכר כחיובית
התינוק לא אוהב את הטעם?
עם אלו מזונות עדיף להתחיל בטעימות?
מתחילים עם מזונות קלים לעיכול ובמרקם המתאים – דייסות מועשרות בברזל, מחיות של פירות וירקות ובהדרגה מוסיפים מרכיב חלבוני כמו קטניות, עוף, הודו ועוד.
חשוב תחילה להרגיל תינוקות לאכילת מקורות עשירים בברזל כגון בשר בקר, הודו ועוף, דגים, קטניות, דייסות לתינוקות מועשרות בברזל ומזונות עשירים בוויטמין C כגון פירות וירקות, כל אלו מומלצים כמאכלים ראשונים.
חשיפה לגלוטן
החשיפה לגלוטן באוכלוסייה הכללית וגם באוכלוסיות בסיכון לצליאק, תעשה בדומה להמלצות להזנה משלימה (בסביבות גיל חצי שנה ולא לפני גיל 4 חודשים).